verkeersplan magazijn

Verkeersplan magazijn

Wanneer voetgangers en transportmiddelen elkaar treffen in een magazijn dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Jaarlijks levert dit in Nederland vele ongelukken op waarbij soms zelfs met dodelijke afloop. Dit soort ongelukken kan met een goed verkeersplan voor het magazijn voorkomen worden. Het opstellen van een verkeersplan is dus een must voor iedereen die zich de veiligheid van medewerkers aantrekt.

Verkeersregels magazijn

Het magazijn is vaak een plek waar de meeste menselijke handelingen en bewegingen van transportmiddelen samenkomen. Bovendien is de ruimte hier vaak beperkt en ontbreekt regelmatig het overzicht. Maatregelen als spiegels, belijningen en aanrijbescherming zijn noodzakelijk om ongelukken te voorkomen. Maar in de basis begint het door het de juiste verkeersregels voor het magazijn op te stellen.

Verkeersregels elders

Ook buiten het magazijn moeten verkeersregels niet vergeten worden. Laad- en losdocks, opritten en parkeerterreinen moeten zeker niet over het hoofd worden gezien wanneer het gaat om verkeersveiligheid op het bedrijfsterrein.

Is een magazijn-verkeersplan verplicht?

De arbowet bepaalt dat een werkgever altijd verantwoordelijk voor het waarborgen van de veiligheid. Wanneer mensen en transportmiddelen zo nauw in contact met elkaar komen is een verkeersplan een onontbeerlijk onderdeel van die veiligheid. Daarop zou je kunnen stellen dat een verkeersplan in zo’n situatie verplicht is. Verder moet het verkeersplan onderdeel zijn van andere huisregels in het magazijn.

Eisen van Inspectie SZW

Veiligheidsinstituut Nederland heeft jarenlange ervaring met het opstellen en beoordelen van verkeersplannen en weet als geen ander welke eisen de Inspectie SZW oplegt in welke situaties. Neem dus zeker even contact met ons op om u te begeleiden bij het opstellen van het verkeersplan voor uw magazijn.

Meer informatie of advies?

Wij adviseren u graag in een persoonlijk gesprek. Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.    Ook interessant

    BHV
    VGM Checklist Aannemers
    TÜVRheinland Certified
    NEN normering