WhatsAppWhatsApp ons

Opleiding keurmeester magazijn

Wat houdt deze cursus in?

De opleiding keurmeester magazijn is er voor het trainen van een interne keurmeester binnen een organisatie. Binnen een magazijn of distributiecentrum wordt gewerkt met stalen opslagsystemen als inrijstellingen, breedvakstellingen, pallet- of draagarmstellingen en legbordstellingen. Deze magazijnstellingen worden intensief belast en moeten daarom uiteraard aan een aantal eisen voldoen. Een periodieke keuring van deze stalen opslagsystemen is dan ook verplicht en staat ook zo omschreven in onder andere de Arbowet én de Europese Norm. Voor het keuren van de stellingen is een specifieke norm opgesteld, die gebruikt wordt als uitgangspunt in de gebruikersfase.

De periodieke keuringen van de magazijnstellingen moeten worden uitgevoerd door een deskundig en bevoegd keurmeester. Deze kan afkomstig zijn van buitenaf, maar het mag ook een interne keurmeester betreffen. Uiteraard dient de medewerker wel in het bezit te zijn van een officieel keurmeester certificaat. Let op: Technische kennis is een must!

Wat houdt een cursus keurmeester magazijnstellingen precies in?

Cursus keurmeester magazijnstellingen in theorie en praktijk

Deze cursus heeft in veel gevallen een opleidingsduur van één dag. De opleiding is opgesplitst in twee delen namelijk de theoretische lesstof en de praktijkbeoordeling. De cursus strookt met de vereisten van het Arbobesluit en de Internationale wetgeving omtrent de Europese Norm.

Zaken die inhoudelijk worden behandeld tijdens de opleiding keurmeester magazijn zijn onder andere:

 • Het keuringsproces, de wetgeving en de keuringsplicht omtrent magazijnstellingen van staal.
 • De montage, opstellingen, aanpassingen en belasting van de opslagsystemen. Ook veranderingen en beschadigingen worden behandeld.
 • De verschillende soorten magazijnstellingen, de bevoegdheid en keuringsfilosofie, alsmede het bepalen van de frequentie waarin periodieke keuringen noodzakelijk zijn.
 • Strafrechtelijke en civiele aansprakelijkheid, evenals de bijkomende administratieve verplichtingen.

Officieel keurmeester certificaat magazijnstellingen en opslagsystemen

Nadat de opleiding keurmeester magazijn met goed gevolg is doorlopen, ontvangt de medewerker of cursist een officieel certificaat. De bevoegde keurmeester mag periodiek de stellingen keuring binnen het eigen magazijn. Het certificaat heeft een geldigheidsduur van 5 jaar. Na deze periode kan er gekozen worden voor een herhalingscursus of het opnieuw doorlopen van de gehele cursus.

Heeft u interesse in de opleiding keurmeester magazijn, dan kunt u daarvoor hieronder een offerte aanvragen.

Vraag hier uw offerte aan

Meer informatie of advies?

Wij adviseren u graag in een persoonlijk gesprek. Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.  BHV
  VGM Checklist Aannemers
  TÜVRheinland Certified
  NEN normering