Corona maatregelen magazijn

De anderhalve meter samenleving op de werkplek

Het hanteren van de juiste Corona maatregelen op de werkplek is belangrijk. Maar hoe doet u dat binnen het magazijn van een productiebedrijf of distributiecentrum? Zéker wanneer er gebruik wordt gemaakt van veel personeel op de werkvloer? In dit artikel leest u meer over het doorvoeren van voorzorgsmaatregelen, waarmee de verspreiding van het Coronavirus op de werkplek voorkomen kan worden.

Anderhalve meter afstand in het magazijn: deze Corona maatregelen kunt u toepassen

Voor magazijnmedewerkers als orderpickers en heftruckchauffeurs is thuiswerken geen optie. Om de verspreiding van het virus of een uitbraak op de werkvloer te kunnen voorkomen, moeten er hygiëne-protocollen in acht worden genomen. Met de onderstaande Corona maatregelen richt u het magazijn in volgens de richtlijnen van het RIVM. Daarnaast biedt u werknemers een veilige werkplek en bereidt u de onderneming voor op de nieuwe anderhalve meter samenleving.

1. Overal in het magazijn 1,5 meter afstand

Een magazijn of werkplek binnen een distributiecentrum is een wirwar van mensen en goederen. Chauffeurs, orderpickers, inpakkers, supervisors hebben ieder hun eigen werkplek en beweegruimte. Plaats werktafels waar mogelijk op 1,5 meter afstand van elkaar en gebruik daarbij eventueel stickers. Afscheidingen kunnen eventueel met behulp van pallets of afzetlint worden aangebracht. Werkplekken die géén 1,5 meter toelaten kunnen worden voorzien van plexiglas spatschermen. Bijvoorbeeld daar waar de goederen worden overgedragen of ingepakt voor verzending. Met deze Corona maatregelen in het magazijn blijft een goede onderlinge communicatie mogelijk zodat bedrijfsprocessen niet in gevaar gekomen.

2. Voorkom ontmoetingen: looproutes in één richting

Ook het hanteren van éénrichtingsverkeer in het magazijn is een goede maatregel om besmetting en verspreiding te voorkomen. Door werknemers bijvoorbeeld alleen linksom van A naar B te laten bewegen, voorkomt u passages die het hanteren van voldoende afstand kunnen bemoeilijken.

3. Vaste werkteams

Laat magazijnmedewerkers zoveel mogelijk in vaste teams werken. Zo blijft de “schade” bij een eventuele Corona besmetting beperkt tot één groep. De teams lunchen of pauzeren tevens apart en komen als vanzelfsprekend niet samen.

4. Persoonlijke hygiëne en contactvlakken op de werkvloer

Natuurlijk is ook persoonlijke hygiëne belangrijk, evenals het schoonhouden en ontsmetten van contactvlakken in het magazijn. Hierbij kunt u denken aan lift- en bedieningsknoppen, maar natuurlijk ook aan het sanitair. Werknemers wassen hun handen regelmatig met een desinfecterend product. Drogen wordt gedaan met papieren handdoeken die direct worden opgeborgen in een afgesloten bak of container.

5. Weer bezoekers van buitenaf

Naast de bovenstaande Corona maatregelen is het ook van belang om bezoekers van buitenaf te weren op de werkplek. Hierbij kunt u denken aan vertegenwoordigers en chauffeurs maar ook aan personeel dat werkzaam is binnen een andere afdeling van de onderneming.

6. Communiceer helder

Het magazijn aanpassen op de nieuwe anderhalve meter samenleving vraagt om een goede communicatie. Informeer magazijnmedewerkers over de getroffen Corona maatregelen in het magazijn. Op deze manier houdt u de werkplek veilig én productief.

7. Roep de juiste expertise in en voorkom een ‘blinde vlek’

Bovenstaande punten zijn voor een groot deel met gezond verstand zelf te realiseren. Echter, het gevaar schuilt in de ‘blinde vlek’ die u als ondernemer of manager heeft voor uw eigen werkomgeving. Veel processen in uw onderneming zijn voor u zo vanzelfsprekend dat u belangrijke details over het hoofd ziet, die veiligheidsrisico’s kunnen veroorzaken. De experts van Veiligheidsinstituut Nederland zijn getraind in het herkennen van die situaties. Laat ons daarom de corona maatregelen in uw magazijn nalopen.

Informatie over Corona maatregelen check aanvragen  Meer informatie of advies?

  Wij adviseren u graag in een persoonlijk gesprek. Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.   Ook interessant

   BHV
   VGM Checklist Aannemers
   TÜVRheinland Certified
   NEN normering