magazijnstellingen

Wettelijke eisen magazijnstellingen

Alles wat u moet weten rondom de wettelijke eisen van magazijnstellingen

Als het aankomt op magazijnstellingen bestaan er veel wettelijke eisen en Nederlandse richtlijnen. Van het type opslag tot aan de verankering van de stellingen. Als bedrijfseigenaar of logistiekmanager zijn er dan ook veel regels om rekening mee te houden. In dit artikel zetten wij het een en ander op een rij rondom deze wettelijke eisen.

Het keuren van de magazijnstellingen

Een van de belangrijkste verplichtingen waar u als bedrijf mee te maken krijgt is de jaarlijkse keuring magazijnstellingen. Deze keuring is verplicht gesteld op Europees niveau en is met name van belang om de veiligheid te garanderen. U wilt er uiteraard niet aan denken dat een magazijninstelling zou instorten. De keuringsplicht geldt in principe voor alle mogelijke stalen opslagsystemen, dus vrijwel elk bedrijf dat producten produceert of opslag heeft krijgt ermee te maken. De keuringstermijn wordt bepaald aan de hand van de voor elk bedrijf verplichte RI&E. Dit komt vaak neer op één keer per jaar. Onze keurmeesters kunnen de jaarlijkse keuring voor u uitvoeren op een professionele wijze.

Mogelijke vergunningen voor magazijnstellingen

Iets dat veel bedrijven niet weten is dat het voor sommige magazijnstellingen of opslagsystemen een vergunning verplicht is. We hebben het hier over magazijnstellingen die hoger zijn dan 8,5 meter of bepaalde tussenvloeren. Zijn de stellingen in uw bedrijf lager dan is het vaak niet nodig een vergunning aan te vragen voor het bouwen van de stellingen. Als u niet zeker weet of uw stellingen te hoog zijn, meet dan altijd het stellingmateriaal inclusief de voet op, dit is namelijk de werkelijke hoogte van de stelling. Wanneer u twijfelt of een vergunning in uw situatie nodig is, neem dan even contact op. Wij kunnen u daarover extra uitleg geven.

Eisen Bouwbesluit 2012

Tenslotte moet iedere stelling voldoen aan de eisen uit het Bouwbesluit 2012. Deze eisen zijn met name van belang i.v.m. de (brand)veiligheid. U kunt het bouwbesluit zelf online raadplegen maar als u er zeker van wilt zijn dat uw stellingen voldoen aan het bouwbesluit dan is het zeker raadzaam om er ook een expert naar te laten kijken. Wij kunnen dit voor u verzorgen.

Meer informatie of advies?

Wij adviseren u graag in een persoonlijk gesprek. Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.



    Ook interessant

    BHV
    VGM Checklist Aannemers
    TÜVRheinland Certified
    NEN normering