Verkeersplan magazijn

Een verkeersplan zorgt voor structuur binnen de werkomgeving

Waar moet een verkeersplan aan voldoen?

De combinatie van voetgangers en transportmiddelen kunnen leiden tot gevaarlijke situaties. Gebrek aan ruimte, overzicht en structuur is vaak aan de orde. Jaarlijks levert dit in Nederland veel ongelukken op waarbij soms zelfs met dodelijke afloop. Maatregelen als spiegels, belijningen en aanrijbescherming zijn noodzakelijk om ongelukken te voorkomen. Maar in de basis begint met een goed verkeersplan voor het magazijn. Een doordacht verkeersplan draagt bij aan de structuur en voorspelbaarheid binnen een werkomgeving. Vooral in situaties waar veel verplaatsingen zijn van mensen, voertuigen of goederen. De specialisten van Vi-Nederland beschikken over de juiste expertise voor het opstellen van een verkeersplan. Hierdoor wordt de locatie veiliger en efficiënter.

Enkele manieren waarop een verkeersplan structuur en voorspelbaarheid kan bevorderen:

  1. Duidelijke routing: Routes voor voetgangers, fietsers en voertuigen worden gedefinieerd en gevisualiseerd. Hierdoor wordt de structuur duidelijker.
  2. Scheiding van verkeersstromen: Scheiding van voetgangers- en voertuigstromen wordt gerealiseerd door middel van markeringen, borden of fysieke barrières.
  3. Voorrangsbepaling: Het verkeersplan stelt voorrangsregels vast om de prioriteit van verschillende verkeersstromen te bepalen. Dit zorgt voor een gestroomlijnde beweging en verhoogt de voorspelbaarheid van het verkeer.
  4. Vastleggen van regels en procedures: Het verkeersplan legt duidelijke regels en procedures vast voor het gebruik van voertuigen en routes. Dit zorgt voor uniformiteit en voorspelbaarheid in het gedrag.
  5. Communicatie en training: Door het verkeersplan intern te communiceren ontstaat er draagvlak, bewustzijn en begrip (van de regels).
    Door een goed doordacht verkeersplan te implementeren dat rekening houdt met deze aspecten, kan de structuur en voorspelbaarheid binnen een werkomgeving aanzienlijk worden verbeterd, wat uiteindelijk leidt tot een veiliger omgeving.
Adviesgesprek aanvragen
Verkeersplan magazijn

Enkele manieren waarop een verkeersplan structuur en voorspelbaarheid kan bevorderen:

  1. Duidelijke routing: Het verkeersplan definieert duidelijke routes voor voetgangers en voertuigen, waardoor de beweging binnen uw locatie gestructureerd wordt. Dit voorkomt verwarring en verhoogt de voorspelbaarheid van de bewegingen.
  2. Scheiding van verkeersstromen: Door voetgangers- en voertuigstromen te scheiden, bijvoorbeeld door middel van markeringen, borden of fysieke barrières, wordt de structuur van het verkeer bevorderd en wordt de voorspelbaarheid vergroot. Dit minimaliseert het risico op ongelukken.
  3. Voorrangsbepaling: Het verkeersplan kan voorrangsregels vaststellen om de prioriteit van verschillende verkeersstromen te bepalen. Dit zorgt voor een gestroomlijnde beweging en verhoogt de voorspelbaarheid van het verkeer.
  4. Vastleggen van regels en procedures: Het verkeersplan legt duidelijke regels en procedures vast voor het gebruik van voertuigen en routes binnen de faciliteit. Dit zorgt voor uniformiteit en voorspelbaarheid in het gedrag van medewerkers en voorkomt willekeurige acties.
  5. Communicatie en training: Het verkeersplan wordt gecommuniceerd naar alle medewerkers en training wordt gegeven over de juiste naleving ervan. Dit vergroot het bewustzijn en begrip van de regels, wat bijdraagt aan een gestructureerde en voorspelbare werkomgeving.

Door een goed doordacht verkeersplan te implementeren dat rekening houdt met deze aspecten, kan de structuur en voorspelbaarheid binnen een werkomgeving aanzienlijk worden verbeterd, wat uiteindelijk leidt tot een veiligere en efficiëntere operatie.

Verkeersplan

Aanpak

In het kader van ‘structuur is alles’ gaan we op een gestructureerde wijze aan de slag. Nadat er een kennismakingsgesprek heeft plaatsgevonden zijn uw wensen helder. Vervolgens gaan wij in verschillende fases voor uw aan de slag. Indien gewenst kunnen wij voor u ook alle benodigde belijning, markering, bebording en signalering leveren en monteren.

Buiten het magazijn

Ook buiten het magazijn moeten verkeersregels niet vergeten worden. Laad- en losdocks, opritten en parkeerterreinen moeten zeker niet over het hoofd worden gezien wanneer het gaat om verkeersveiligheid op het bedrijfsterrein.

Is een magazijn-verkeersplan verplicht?

De arbowet bepaalt dat een werkgever altijd verantwoordelijk voor het waarborgen van de veiligheid. Wanneer mensen en transportmiddelen zo nauw in contact met elkaar komen is een verkeersplan een onontbeerlijk onderdeel van die veiligheid. Daarop zou je kunnen stellen dat een verkeersplan in zo’n situatie verplicht is. Verder moet het verkeersplan onderdeel zijn van andere huisregels in het magazijn.

Eisen van Inspectie SZW

Veiligheidsinstituut Nederland heeft jarenlange ervaring met het opstellen en beoordelen van verkeersplannen en weet als geen ander welke eisen de Inspectie SZW oplegt in welke situaties. Neem dus zeker even contact met ons op om u te begeleiden bij het opstellen van het verkeersplan voor uw magazijn.

    Offerte aanvragen