WhatsAppWhatsApp ons

Acculaadstation

 

Veiligheid in laadstation van groot belang. Een tractiebatterij laden, accuwater bijvullen of de batterij wisselen, het lijkt allemaal eenvoudig maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Vaak wordt er voor het opladen van batterijen van intern transportmaterieel zoals bijvoorbeeld heftrucks maar een klein hoekje in het magazijn ‘vrij’ gemaakt. De ruimtes zijn vaak (te)klein, onoverzichtelijk en niet voorzien van de juiste middelen om veilig te kunnen werken.

Risico’s

Bij werkzaamheden in en rondom het Acculaadstation kunnen werknemers bloot worden gesteld aan elektrolyt (accuzuur). Dit accuzuur kan, bij contact met de huid, zorgen voor lelijke brandwonden. In het geval van contact met de ogen kan het leiden tot blindheid.

Door gebrek aan ventilatie kan er tijdens het laadproces knalgas ontstaan. Dit gas is uiterst explosief. Om te weten of er (mechanische) ventilatie noodzakelijk is moet er beoordeeld worden hoeveel waterstofgas er maximaal kàn vrijkomen tijdens het laadproces.

Het wisselen van een tractiebatterij kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Zo kan de tractiebatterij vanaf de bovenzijde of vanaf de zijkant van de truck worden gewisseld, al dan niet met hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld een heftruck, kraanarm of wisselsysteem. De risico’s waaraan werknemers worden blootgesteld bij deze specifieke werkzaamheden zijn groot, vooral als de werkplek, de instructies  en de omstandigheden niet op orde zijn.

Kortom: het niet op correcte wijze of onder de juiste omstandigheden laden en/ of wisselen van tractiebatterijen kan de oorzaak zijn van een bedrijfsongeval.

Toelichting inspectie van uw acculaadstation:

Om de veiligheid in en rond het acculaadstation te verhogen worden acculaadstations geïnspecteerd. De inspectie is gebaseerd op een combinatie van Nederlandse praktijkrichtlijnen en NEN-normen. Tijdens deze inspectie wordt uw laadstation, de laders en de afzuiging geïnspecteerd. Ook organisatorische eisen zoals waarschuwingspictogrammen, markeringen en een controle van de juiste kennis op de vloer worden beoordeeld. Daarnaast ontvangt u een beoordeling van uw benodigde (mechanische) afzuiging.

Alle bevindingen, opmerkingen en eventueel geconstateerde gebreken worden op het inspectieformulier vastgelegd en in een gedetailleerde rapportage omschreven. In de rapportage wordt een onafhankelijk advies gegeven over de veiligheid en het gebruik van uw acculaadstation. Dit advies is te allen tijde transparant waarbij de veiligheid van uw organisatie en haar medewerkers centraal staan.

Technisch dossier:

Het VeiligheidsInstituut Nederland BV beheert de technische dossiers van al haar klanten in een speciaal daarvoor ontworpen database. Op verzoek kan uw technisch dossier toegezonden worden.

Vraag hier uw offerte aan

Meer informatie of advies?

Wij adviseren u graag in een persoonlijk gesprek. Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.



    BHV
    VGM Checklist Aannemers
    TÜVRheinland Certified
    NEN normering